Głaszewska-Furman Kinga
Mgr Głaszewska-Furman Kinga
dietetyczka, edukatorka żywieniowa, organizatorka warsztatów z zakresu zdrowego odżywiania wśród każdej grupy wiekowej. Występuje również jako ekspertka w mediach.Specjalizuje się w dietetyce onkologicznej, żywieniu osób z otyłością, insulinoopornością, cukrzycą oraz z zaburzeniami psychiatrycznymi.
W swoich pracach dyplomowych skupiała się na roli żywienia w profilaktyce oraz w chorobie nowotworowej. Doświadczenie w pracy z pacjentem onkologicznym zdobywała w Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli monitorując stan odżywienia pacjentów, a kolejno współpracując w poradni dietetycznej z pacjentami dotkniętymi chorobą.
Zajmuje się również dietoterapią w powszechnych chorobach cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie tętnicze, choroby jelit, hipercholesterolemia, miażdżyca i problemy hormonalne. Swoją wiedzę aktualizacje na szkoleniach i konferencjach poświęconych żywieniu klinicznemu i onkologicznemu.
W pracy kieruje się zasadą, że zmiany nawyków żywieniowych, to nie same wyrzeczenia, a dieta powinna zostać dopasowana do człowieka, a nie człowiek do diety. W wolnej chwili spełnia się kulinarnie, gotując dietetyczne dania oraz piekąc zdrowsze alternatywy dla popularnych ciast.